HOE HOORT HET EIGENLIJK...

Een rouwstoet….Als voorbijganger wordt je er vaak onverwachts mee geconfronteerd. Wat doe jij als je een rouwstoet op straat tegenkomt? Zet je dan je auto stil? Stap je af van je fiets?

 

De vraag is, hoe hoort het als men een rouwstoet passeert?

 

Een oudere meneer in een busje die met hoge snelheid de rouwstoet inhaalt, een motorrijder die nog even gas geeft en ons bijna omver rijdt om niet te hoeven wachten op de voorbijgaande rouwstoet.

 

Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden te noemen, een moeder die met haar zoontje aan het fietsen is en bij het zien van de rouwstoet, allebei afstappen en wachten tot de stoet is gepasseerd, vrachtwagenchauffeurs die hun vrachtauto aan de kant stilzetten als de stoet passeert. Zo zijn er nog vele voorbijgangers die wel weten hoe het hoort.

 

Vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met een overlijden van een dierbare en zijn we zelf onderdeel van een stoet. Pas dan ervaren we zelf hoe het is als iedereen maar doorrijdt in zijn auto of op de fiets. Zou het niet mooi zijn als wij allemaal tijdens het passeren van een rouwstoet gewoon even een moment stilstaan, als het mogelijk is langzaam rijden of de auto even stil zetten, van de fiets afstappen? Gewoon uit respect voor een overleden dorpsgenoot en de nabestaanden. Wij vinden het een mooie gedachte en u hopelijk ook.